Kåda/harts

Kåda

Naturkåda och naturharts är safter som kommer ur träd och torkar till gummiliknande och sega ämnen. Kåda i parfym kommer från gran, en (vanligen juniperus communis) och tall. Grankåda kallas även burgundisk beck. Kåda har en söt och varm doft och har förmågan att fixera andra doftämnen. Myrra och olibanum är exempel på naturhartser som används som aromatiska rökelser. Även balsam (se egen doftnot) är en kåda. Bärnsten (se egen doftnot) är kåda/hartser som blivit fossila.

Bond no. 9 Governors Island, Cacharel Anais Anais, Cacharel Lou Lou, Calvin Klein Obsession for Men och Gucci Guilty Pour Homme är parfymer som innehåller kåda/hartser.

 

 

2 comments Add yours
    1. Vi har inte provat elixirversionen, men enligt Hermès låter det som en doft man vill testa;
      ”Från överraskning till magi och från magi till förtrollning, leder oss Eau des Merveilles fram på ett moln av drömmar. En mångfacetterad roman byggd på en samklang mellan trä och bärnsten som genljuder ända fram till toppnoterna. Doften skapades 2004 av Ralph Schwieger och Nathalie Feisthauer och lyckades framgångsrikt med utmaningen att vara sprudlande kvinnlig utan en enda blomnot i sikte.” – Hermès

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *