Bärnsten

Bärnsten

Bärnsten ingår i många orientaliska parfymer och har en uppmjukande effekt och är söt, kådlik och ofta pudrig. I parfym framställs doftämnet syntetiskt och de olika parfymhusen har sina egna doftrecept som används vid framställningen. Några vanliga doftämnen som används vid syntetisk produktion är labdanum, benzoin, vanilj, styrax och tonkaböna. Olja gjord på äkta bärnsten går inte att använda i parfym.

Calvin Klein Euphoria, Dolce & Gabbana Light Blue, Estee Lauder Sensuous, Jean Paul Gaultier Le Male, Jil Sander Nº 4, Jo Malone Amber & Lavender, Mugler Alien, Paco Rabanne 1 million, Prada L’Eau Ambree och Tom Ford Amber Absolute är dofter som alla innehåller bärnsten.

2 comments Add yours
  1. Man ska vara medveten om att parfymnoten bärnsten inte har något med äkta bärnsten att göra. Själva doften är helt fiktiv. Den skapades för att dofta så som bärnsten känns, alltså varm och len. Att doften kallas bärnsten är snarare alltså en metafor för hur doften känns snarare än ett uttryck för var doften kommer från.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *